Jó barátunk a kutyastyle="display:block"
data-ad-client="ca-pub-6935274628036882"
data-ad-slot="4879410651"
data-ad-format="auto">


A Kutya (Wikipédiából, a szabad lexikonból).

Kutya ujjon járó ragadozó állat, a farkas háziasított alfaja.
Ezenkívül tágabb értelemben kutyának neveznek a kutyafélék családján belül a valódi kutyaformák nemzetségéhez tartozó több más fajt is: ezek a kisfülű kutya, az ázsiai vadkutya, a nyestkutya, az afrikai vadkutya vagy hiénakutya és az őserdei kutya. A háziasított kutyát mindezektől a házi kutya elnevezéssel különböztetik meg.

A kutya története

A kutya a farkas háziasításával jött létre. A háziasítás kezdetének időpontját tudományos viták övezik, de általában 10–100 000 évvel ezelőttre teszik. A kutya másik lehetséges ősének korábban az aranysakált tartották. Mindenesetre mindhárom kutyaféle képes szaporodni egymással.

Fajtakutyák

A kutyáknál megkülönböztetik a genetikailag hibrid egyedeket, a korcsokat és a fajtatiszta egyedeket. Utóbbiakat törzskönyvi nyilvántartásba veszik. Az azonos fajtájú egyedeket közös külső és belső jellemzők kötik össze a közös származáson kívül. Ezeket a fajtastandard tartalmazza. A fajtajegyek némelyike negatívan hathat a kutya egészségére, rizikófaktor – például a spánielek hosszú füle. Más külső jellemzők egyenesen genetikai rendellenességként foghatók fel, például a bulldogok állkapcsa, a meztelenkutyák vagy a tacskók rövid lába.

Híres kutyák

  • Mancs, mentőkutya
  • Kántor, filmekben szereplő németjuhász
  • Rex, osztrák színészkutya
  • Akita japán medveölő kutya
  • Bernáthegyi Alpokbeli mentőkutya,
  • Özge, Steiner Kristóf kutyája.

Kutyasztárok

A kutyák népszerű szereplői könyveknek, filmeknek és filmsorozatoknak. A legismertebbek a könyvlapokról minden bizonnyal Lassie, (Eric Knight: Lassie hazatér), Buck (Jack London: A vadon szava) és Fehér Agyar (Jack London: Fehér Agyar visszatér). A filmekből és a tévéből ismerősek, mint Rin-tin-tin, Benji, Beethoven, a bernáthegyi; Rex felügyelő német juhásza; de ki ne ismerné a 101 kiskutya dalmatáit, Plutót vagy Snoopy-t?

Kapcsolódó kategóriák: Alapítvány


style="display:block"
data-ad-client="ca-pub-6935274628036882"
data-ad-slot="4879410651"
data-ad-format="auto">